Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Legyezés sügérre, avagy a long chenille dicsérete

2012.07.14

A kánikula x + n. napján azon morfondíroztam, ugyan hová is mehetnék el néhány órát lengetni? A Duna hol apad, hol árad, s ráadásul a víz is erősen opálos. A Vág vízállása még magas, nem férek hozzá az általam preferált sóderes partszakaszhoz. A Csurgán már hónapok óta nem eresztik a vizet, lassan megposhad. A kis helyi csatorna vizét totál bezavarosították a pontyok, kárászok, na meg az algák. Hová is menjek akkor?

Irány Szlovákia. A Gadóci-kanálison valamikor, még normális horgász koromban jó sügéreket fogtam kishallal. Könnyen megközelíthető, bár fennáll a veszély, hogy sok fürdőző lesz.
A víz alig-alig csordogált, s a meghorgászni kívánt szakaszon erősen be volt nőve vízinövényekkel. Ennek köszönhetően strandolók sem voltak. Összeraktam a botot, s irány a víz. Amint odaértem, mindjárt láttam néhány jó, a vízszélbe kiúszó sügért. Angyalhaj sztrímerrel kezdtem, s jöttek is a halak, de aztán az 5-6. után már nem akarták felvenni ezt a legyet. Pár dobással később sikerült is megszabadulni tőle. Megsérült az előke, s bedobáskor a légy önállósította magát. Néhány, egészen pontosan 3, fiatal úgy döntött, hogy pont ezen a totál benőtt szakaszon kíván csónakázni. Visszafogottan, de azért hallhatóan szentségelni kezdtem. Nem hatotta meg őket. Eleveztek végre, de sajna a halak is. Visszamentem a kocsihoz, ittam egy kis vizet, s irány a másik oldal. Úgy véltem, ott megtalálom őket. Felkötöttem egy másik sztrímert, s mindjárt az első dobásra újabb sügért fogtam. A megfogott halak 20 cm körüliek voltak, s az akasztás után közvetlenül nagyon erősen húztak, olyan igazi sügéresen. Lassan azonban kezdték kitanulni ismét a csalit, na meg a csónakosok is visszajöttek. Csak ütések voltak, nem szippantották be a csalit. Csere. Legyesdoboz elő, s ekkor megakadt a szemem a balinoknak szánt long chenille-ből kötött sztrímereken. # 8-as Kamasan nedves légy horogra voltak kötve, némi súlyozással. A méretük megfelelt ide is, próba szerencse felkötöttem. S megtörtént a csoda, a halak újra ettek. Egymás után, szinte minden dobásra fogtam a sügéreket. Néha már a süllyesztés fázisában felvették a legyet. Nem számoltam, de legalább 20 halat fogtam, közel azonos méretűeket. Nagyszerű szórakozás volt.

És végezetül az egyszerű, de fogós légy anyagai és kötésének menete:

Anyagok:
Horog: # 10-6 nedvesnek vagy sztrímernek való horog
Súlyozás: 0,3-0,4 mm-es ólomhuzal vagy szalag
Cérna: 0,06 Dynema vagy hasonló
Farok: angyalhaj és/vagy flash
Test: fehér long chenille (5 cm-es szálak)
Színezés: alkoholos filctollak

A kötés menetét lásd a képgalériában! Remélem, a képek önmagukért beszélnek!

 

2012. július 08. Szlovákia, Gadóc (Hadovce), Gadóci-kanális

 

Ammonite

 

A mappában található képek előnézete Sztrímer kötése long chenille-ből

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.