Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kesztyű legyezéshez

2014.08.23

Nedves legyezéshez és sztrímerezéshez (néha száraz legyezéshez is) kesztyűt használok a jobb kezemen, hogy a zsinór ne dörzsölje ki/vágja be a bőrt a középső és a gyűrűsujjamon. Eleinte az ujjaimra felhúzható "gumiujjal", majd sebtapasszal próbálkoztam. A gumiban totál felázott a bőr (szellőzés semmi), a tapaszok meg csak nagyon rövid ideig bírták a gyűrődést. Vagy viszonylag gyorsan leváltak, vagy összegyűrődtek, összeragadtak. Eztán gyári kesztyűkkel próbálkoztam. Ezek egy darabig jók voltak, de a relatíve borsos árukhoz képest elég gyorsan megadták magukat. Elkoptak, kibomlott a varrás, vagy a varrás mellett szétfeslett az anyag. Egy fél kesztyű (csak jobb kézre), gyártótól, forgalmazótól függően 2000-5000,- Ft közötti összegbe került, s néhány hónapnál egy sem bírta tovább.

Találnom kellett, vagy ki kellett találnom valami mást. Így került képbe egy, a hazai forgalmazóknál fényező kesztyűnek titulát, 100 %-ban műszálas (nylon), fehérszínű munkakesztyű. A kesztyű nem a kéz, hanem a kézbe veendő munkadarab védelmére készült. 7-10-es méretben kapható, bár találkoztam már 12-es méretűvel is. Nagyobb munkavédelmi boltokban, 12 páras csomagolásban beszerezhető. Nekem csak a jobbos darabok kellenek, s ahhoz, hogy megfeleljenek a célra, némi átalakítást kell végezni rajtuk.

Ez max. 5 percnyi időt, egy éles, lehetőleg nagyobb méretű ollót, pillanatragasztót és egy öngyújtót igényel. Felhúzom a kesztyűt, belövöm, hogy kb. hol kell levágnom az ujjak végét a kis-, a mutató- és a hüvelykujjamnál, majd lehúzom, s levágom a fölös részeket. Öngyújtóval óvatosan fixálom (megolvasztom) a vágásszéleket, majd a varrásvégeket egy kevés pillanatragsztóval rögzítem, s már kész is. Nálam 2-3 hónapot kibír, s ha elkoszolódik, mosható is. Végezetül íme néhány kép illusztrációként:
 

az-alapanyag-meg-csomagban.jpg

A kesztyűk még csomagban
 

csonkolas-elott.jpg

Így néz ki átalakítás (csonkolás) előtt
 

az-atalakitott-kesztyu.jpg

A kész darab (ami már használva volt)

 

2014. szeptember 03.

Ammonite


 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.