Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Plasztik horgászkártya

Magyar horgászkártya

Sokáig rágódtam rajta, megírjam, vagy ne írjam? Aztán arra jutottam, meg kell írnom. Legrosszabb esetben kiderül, hogy csak én gondolom így (ergo, velem van a baj), vagy a jobbik esetben, hogy sokan mások is hasonlóan vélekednek. Hát íme a levelem a MOHOSZ-nak:

"Tisztelt Címzett!

A magyar horgászkártya kapcsán felmerült aggályomat és véleményemet osztanám meg Önökkel, bár nem vagyok benne biztos, hogy ez Önök közül valakit is érdekel.
A leginkább elfogadhatatlan számomra, hogy a regisztrációt az adóazonosítóhoz kötik, mondván, ez az, ami nem változik, s egyértelműen azonosítja az igénylőt. A MOHOSZ egy társadalmi szervezet (amit valamikor alulról építettek fel, de egyre inkább felülről vezérelté válik, kvázi, kezd "hatóságként" fellépni), s ebből adódóan nem értem, miért is kell ehhez az adóazonosítóm. Ha a Magyar Köztársaság közigazgatása (kormányablakok) által kiadott törvényes személyi igazolványok és lakcímkártyák nem alkalmasak a tagok egyértelmű és hiteles azonosítására, akkor semmi sem. Továbbá úgy gondolom, hogy a MOHOSZ-nak - mint civil szervezetnek - semmi köze az adóazonosítómhoz. Ahhoz hogy a szervezet "tagjaként" gyakorolhassam a hobbimat, semmilyen törvényi előírás nem igényli/követeli meg az adóazonosítómat, mint a tevékenységhez szükséges igazolvány. Így aztán valami sunnyogást sejtek a dolog mögött.
Végezetül, s ez lesz a nagyobb lélegzetű téma, pont az eredeti cél és szándék ellen hat ez az új "szolgáltatás". Az ilyen típusú civil szervezeteknek éppen az lenne a lényege, hogy a szabadidős tevékenység gyakorlása egy szervezet keretein belül, lehetőleg minél több közvetlen személyes, emberi kapcsolat formájában (különösen a szükséges ügyintézési tevékenységek) valósuljon meg.
Nem hiszem el, hogy az egyesületek funkcionáriusai, akik önként vállalták ezeket a tisztségeket, álltak elő azzal az igénnyel, hogy találjanak ki valamit, ami kiváltaná a tagsági jogviszony létesítésével, fenntartásával kapcsolatos személyes ügyintézést. A kártya bevezetése előtt tudtommal nem kérdezték meg az egyesületek tagjait, az én egyesületemnél legalábbis biztosan nem, hogy mit gondolnak erről az ötletről. Eldöntötték a fejünk felett. Húzogatják itt a mézesmadzagot, hogy majd balesetbiztosítást is nyújt, meg valamelyik mobilszolgáltatónál kedvezményesen szolgáltatási csomagot lehet vele elérni. Ugyan, ugyan. Ne nézzenek engem gyámságra szoruló embernek. Ha biztosítást akarok, majd én gondoskodom róla annál a biztosítónál, amelyiket én választom, s olyan kondíciókkal, amit szintén én választok. Ha telefonálni akarok, azt is meg tudom oldani, ahogy eddig is. Az ilyen kéretlen szarokból nem kérek.
Kíváncsi lennék, mi lenne az eredménye egy olyan szavazásnak a csodálatos  plasztik horgászkártyáról, ahol ténylegesen az egyesületek tagjai, a valós horgászok dönthetnének.
Ezt természetesen nem merték felvállalni, inkább felülről vezérelve oldották meg a kérdést. Bár, ezt sem most először tették (egyesületi tagdíj!).
Az elmúlt évek történései egyre jobban erősítik azon meggyőződésemet, hogy Önök ki akarják "sajátítani" a horgászatot, s minden kérdést/döntést a MOHOSZ elnöksége és választmánya által akarnak véghezvinni. Ne felejtsék el, nem mi vagyunk Önökért, hanem Önök értünk. Ha mi átlaghorgászok nem lennénk, Önökre se lenne semmi szükség. Örülnék, ha ezt soha nem felejtenék el.
 
Üdvözlettel:"
 
2018. 11. 27.
 
Ammonite
 
Komment:
Ma már több mint 2 hete, hogy elküldtem. Semmi válasz, reakció, vagy bármilyen reagálás. '18.12.11.
 
Update 2019. 03. 12.
"(időpont: 2019. febr. 26., K, 19:59):
Tisztelt Cím,
ismét köszönöm a semmit. Úgy látszik, még mindig nem értik, hogy mit kérdezek és mire várok választ. Továbbra sem arról van szó, hogy mire vagyok jogosult, vagy, hogy tudok-e állami jegyet váltani. Egyszerűen arról, hogy kifizettem egy terméket, amit még mindig nem kaptam meg, s Önök azt sem tudják jelenleg megmondani, mikor fogom végre megkapni. Ha a fentieket venném figyelembe, akkor még van 11 napjuk. Jelenleg azonban semmi nem utal arra, hogy ezt tartani is tudnák. Akkor ugyanis nem beszélnének ennyit mellé, s "mentegetőznének" már előre.
 
<ugyfelszolgalat@horgaszjegy.hu> ezt írta (időpont: 2019. febr. 26., K, 10:21):
Tisztelt XXXXX YYY,

köszönjük jelentkezését. Tájékoztatjuk, hogy horgászkártyája "gyártásra folyamatban" státuszú, annak elkészültéig és postázásáig szíves türelmét kérjük.
Fizetése 2019. január 10. napján történt.
A vonatkozó érvényes szerződéses feltételek szerint: "A Magyar Horgászkártya postai úton kerül kiküldésre a regisztráció során megadott kézbesítési címre, a horgászkártya díjának kifizetését és a horgászregisztráció során megadott személyes adatok ellenőrzését követő várhatóan 30-60 napon belül. Amennyiben a horgászkártya legyártásához (megszemélyesítéséhez) szükséges személyes adatok tekintetében az adatok javítására, módosításra kell, hogy sor kerüljön, úgy a kézbesítési idő az ehhez szükséges időtartammal meghosszabbodik."
Tájékoztatjuk, hogy regisztrációja esetében adatellenőrzésre is sor került.
Tájékoztatjuk továbbá, hogy 2019. évben az állami horgász jegy kiváltásának NEM előfeltétele a horgászkártya megléte!
Ön "ÉLŐ" státuszú (fizetett) horgász regisztrációval rendelkezik, így állami horgász jegye 2019. január 10. napja óta kiváltható egyesületénél!

Eredményes horgász szezont kívánunk Önnek!

Tisztelettel,

Horgászjegy Kft.

Ügyfélszolgálat

"2019. 03. 12.
Egyre kevésbé tisztelt Cím,
 
akkor most tagadhatatlanul eljutottunk oda, hogy lejárt a 60 napjuk, nekem viszont még mindig nincs a kezemben a kifizetett termék! Most akkor mi is a helyzet? Én - legalábbis - úgy látom, hogy megszegték a köztünk létrejött "megállapodást". Várom válaszukat (de nem mellébeszélést)!"
 
Update 2019.03.14.:
"Tisztelt X Y,
kártyája a rendszerben „Gyártás kész” státuszú, az a Magyar Posta részére átadásra került annak postázása végett, társaságunk vállalt kötelezettségének eleget tett."

Az már senkit nem zavar, hogy több mint 2 hónapja kifizettem valamit, de még mindig nem kaptam meg. Ennyire futotta a MOHOSZ-nak a nagyon gondos, alapos előkészületek ("etetés") után. A legszomorúbb az egészben, hogy ők engem képviselnek, értem dolgoznak. Vagy mégsem???

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.